
En majoritet inom EU-kommitteen röstade den 26 april 2023 JA för ett förbud kring avsiktliga mikroplaster igenom i Reach-kommittén. Frågan är dock inte helt avgjord då EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet. Ett förbud kommer att betyda att många av de ifyllnadsmaterialen som finns på marknaden inte kommer att kunna säljas efter att beslutet träder i kraft om 8 år. Gummigranulat och övriga som omfattas av definitionen berörs av förbudet. Syftet är att man vill minska miljöspridning av mikroplaster. ECHA, europeiska kemikaliemyndigheten uppskattar att det varje år hamnar 42 000 ton mikroplast i miljön i samband med användning av olika produkter. Konstgräsplanerna är den stationärt största källan till mikroplaster man uppskattar upp till 16 000 ton/år. Beslutet förbjuder inte användning och man kommer därför kunna fortsätta använda granulat som man köpt innan beslutet träder i kraft.
EU har nu röstat genom ett förbud mot gummigranulat på konstgräsplaner och att dessa skall fasas ut inom en åtta års period. Förbudet innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast i konstgräs ska förbjudas efter en åtta år lång övergångsperiod. Kort kan man säga att det rör sig om en sk generisk begränsning (förbud för utsläppande på marknaden) för kemiska produkter som innehåller syntetiska polymera mikropartiklar:
- Begränsningen gäller för kemiska produkter som innehåller fasta polymera partiklar över en haltgräns enligt definition (<5 mm, ingen nedre storleksgräns angiven). Omfattar inte naturliga polymerer, nedbrytbara polymerer, vattenlösliga polymerer, polymerer som inte innehåller kol.
- Undantag för produkter som inte ger (oundvikliga) utsläpp till miljön (till exempel industriell användning, produkter där mikropartiklarna upphör att vara mikropartiklar vid slutanvändning mm.)
- Olika övergångstider föreslagna för olika produktgrupper (kosmetik, tvätt- och rengöringsprodukter, jordbruksprodukter, medicintekniska produkter mm.)
Många är oroliga för huruvida det kommer att komma tillräckligt bra ersättningsmaterial till dagens gummigranulat men det är redan på väg. Producenterna arbetar för fullt på att hitta lösningar till dagens system. Och fokus lägger de på konstgräsfibrerna. Det ska skapas hållbara system som gör att konstgräset håller länger och man försöker arbeta med fibrer för att friktion ska minska. Det finns konstgrässystem helt utan granulat och sand, sandfyllda, organiska fyllnadsmaterial i flera olika varianter. Man arbetar med systemet i sin helhet för att hitta lösningar.
” Från kommunens perspektiv är det bra att vi har fått ett beslut som visar vilken riktning vi nu ska ta i konstgräsfrågan. Malmö stad har redan egna höga ambitioner och arbetar aktivt att med att ta bort granulat från flertalet av de nya fotbollsplanerna. Nu får också leverantörer och tillverkare starka motiv till att ta fram nya material för en hållbar utveckling.” -Thomas Sterner, anläggningschef i Malmö stad
Förbudet innebär inte heller att man måste ta bort de konstgrässystem man har med ifyllnadsmaterial 2030 men man kommer inte kunna inhandla nytt fyllnadsmaterial. Därför behöver vi fortsätta med att minska spridningen genom att ha alla säkerhetsåtgärder på plats, ha ett gediget och genomförbart drift- och underhållsplan, ställa upphandlingskrav, kommunicera vikten av att hålla gummigranulaten på planen genom att se till att utövare tar sitt ansvar genom att borsta av sig.
En övergång på åtta år innebär att förbudet träder i kraft runt 2030 efter det kommer mikroplasterna att finnas kvar runt planerna och spridning kommer att kvarstå. Kommunerna står för de stora kostnaderna kring inköp, drift och avyttring av konstgräs.
På hemsidan www.bekogr.se finns mycket information. Här kan ni ta del av de många träffar som vi arrangerar i form av nätverksträffar, regionala träffar och digitala TEMA. Välkommen att delta!