Den 25 september kom det slutliga beskedet från Europeiska kommissionen se länk om antagandet av REACH-begränsningen för försäljning av avsiktligt tillsatt mikroplast. Förslaget vill förhindra årlig spridning av 500.000 ton mikroplast. Den nya begränsningen är avsedd att dramatiskt minska utsläppet av dessa material i miljön. Något som också varit Kommunernas konstgräsnätverks delmål sedan 2017.
Pressmedelande: Measures to restrict microplastics (europa.eu)
Publicerad förordning: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2023.238.01.0067.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2023%3A238%3ATOC
Begränsningen definierar mikroplast och omfattar alla syntetiska polymerpartiklar som är mindre än 5 mm i storlek, oorganiska, olösliga eller motstår nedbrytning. Inom denna definition hamnar gummi- och plastfyllnadsmaterial som används i konstgräsytor. Det innebär att förbudet mot försäljning av
Inom beslutet beviljas konstgräsfyllnadsmaterial en övergångsperiod på åtta år. Det innebär att förbudet mot försäljning av gummi- och plastfyllnadsmaterial kommer att träda i kraft i september/oktober 2031. Det i sin tur innebär att befintliga konstgräsplaner med ifyllnadsmaterial av plast och gummi kan fortsätta användas tills livslängden av den är nådd.
Vad innebär detta för anläggningsägare av konstgräsplaner
Det är viktigt att fortsätta det stora arbetet som påbörjats i Sverige med att begränsa läckage av mikroplaster från konstgräs i form av svinn av ifyllnadsmaterial. Det är viktigt att vi skyddar omgivande natur och vattendrag samtidigt som konstgräsmaterialet medför god kvalitet och funktion samtidigt som man har en lång livslängd.
Genom vårt arbete inom beställarnätverket för konstgräs BEKOGR har vi fått insikt i strategier för att skapa hållbara konstgrässystem. Drift och skötsel A och O och det krävs att man upprättar ett system och ett arbetssätt för att underlätta för hela organisationen i arbetet med minskad spridning av gummigranulat. Följande länkar kan bidra i ert arbete:
Vad ska anläggningsägarna installera framledes?
Det är ett tydligt besked från EU-kommissionen vilket skapar klarhet för hela branschen. Men det ska inte ska inte hämma utvecklingen av nya och befintliga anläggningar. Det viktigt att anläggningsägaren har en strategi framåt så man står redo att möta framtidens bollplaner.
Det kommer in nya ifyllnadsmaterial på marknaden och branschen utvecklar starkare konstgräsfibrer med cirkulära perspektiv (krav på hållbarhet, egenskaper, andel återvunnet etc.) samtidigt som även naturgrässystem utvecklas.
Anpassningen innebär även att man behöver genomföra förändringar på flera nivåer för att klara omställningen och för att den ska bli hållbar. Det handlar inte bara om material och produkter utan också om beteenden och samverkansstrategier. Det kommer krävas samarbeten över gränserna för att vara redo när beslutet träder i kraft.