– Vi har vidtagit en mängd åtgärder. Bland annat har all vår driftpersonal utbildats i att minska spridningen av granulat utanför planerna. Vi har sett över våra rutiner, till exempel hur vi rengör utrusningen efter drift.
Vilken metod är mest effektiv för att få effekt?
– Mycket handlar om attityder, att påverka via information och uppmaningar. Vi sätter upp skyltar på idrottsplatserna och går ut med brev till föreningar och skolor. Drivna ledare på plats är en förutsättning för att vi ska nå framgång. Vår tanke är att ta fram en plan för hur vi ska jobba tillsammans med föreningarna i frågan.
Har ni tagit till några handfasta åtgärder för att behålla granulatet på planen?
– Ja, förutom bortstationer, använder planskötarna lövblås för att blåsa tillbaka granulat som hamnat utanför, in på planen. Vår vinterhållning utgår från ett antal prioriterade planer där vi kan hantera större snömängder på ett miljövänligt sätt. Vi har också installerat granulatfällor i dagvattenbrunnar och planerar att bygga stoppvallar i kanterna på några planer.
Hur viktig är frågan i Göteborg?
– Det är en högt prioriterad fråga. Vi arbetar aktivt med att minska spridningen av fyllnadsmaterial från våra konstgräsplaner. Vi följer utvecklingen kring konstgräset och anlägger exempelvis just nu ett konstgräs som inte innehåller något fyllnadsmaterial.
Therése Hivell
Samordnare på Göteborgs stads idrotts- och föreningsförvaltning.