
Bild: Fritjof Nilsson
Nu kan ni ta del av slutrapporten för projektet ”Miljöoptimering av konstgräsplaner och kunskapssammanställning över alternativa infillsmaterial för konstgräsplaner som Fritjof Nilsson, Docent i Polymera Material på KTH genomfört under hösten 2022. Naturvårdsverket har finansierat projektet som också är viktig för att minska miljö- och klimatpåverkan från sportytor i allmänhet men konstgräsplaner med ifyllnadsmaterial i synnerhet. Den visar att när beslutet för avsiktliga mikroplaster träder i kraft under 2028 så kommer det finnas alternativ till dagens ifyllnadsmaterial i konstgräsplaner.
Redan nu pågår det mycket utveckling kring hela systemet utan sitt ifyllnadsmaterial och det kommer finns några alternativ av dessa konstgrässystem på marknaden. Dessutom kommer de att utvecklas ytterliugare när marknadsförbudet träder i kraft så att det kan möta sportens behov att kunna användas med bra funktion året runt. Det finns konstgrässystem utan ifyllnadsmaterial eller med bara sand som uppfyller de formella kriterierna för FIFA-quality, men FIFA certifierar i
dagsläget inte infillsfritt konstgräs. Den principen hoppas vi kan komma att ändras i framtiden.
Det finns idag inga system som är helt mikroplastfria och det gäller även själva mattkonstruktionen som kan släppa från sig plastfibrer till sin omgivning. Därför vill vi poängtera vikten av skyddsåtgärder och underhållsrutiner för att så långt som möjligt håller plastfibrer och ifyllnadsmaterial på konstgräset. Utifrån ett funktionsperspektiv är det av största vikt att sköta sina kontgrässystem optimalt så att alla spelaregenskaperna bibehålls och att systemet håller ytterligare några år.