Kommunerna och anläggningsägarna av konstgräsplanerna har blivit mer och mer upplysta kring problematiken att granulat och plaststråna migrerar från konstgräsplanen. Påfyllnaden av granulat har kraftigt minskat hos de anläggningsägare och kommuner som ingår i beställargruppen, från 4 ton till närmare 0 ton per plan och år. Men på många håll är biytorna ett fortsatt problem för anläggningsägarna. Det krävs ett enormt arbete för att städa och återföra granulat tillbaka till konstgräsplanen. Att underhålla en anläggning med konstgräsplan kräver stora resurser upp till 500 000 kr/år och plan.
Bilder tagna av Pernilla Holgersson september 2021. Två olika anläggningar. Den första bilden är tagen i ett rekreationsområde i Göteborg och den andra bilden tagen på en anläggning i en kommun söder om Göteborg.
Tillsynen är viktigt att utföra på konstgräsanläggningarna då granulatet och även plaststråna migrerar till omgivning genom bla drift som borstning och harvning, plogning av snö och snöupptagning och användare. Det har också visat sig att markerna runt kan vara kontaminerat av metaller och främst zink. Underhållsarbetet och skyddsåtgärderna är oerhört viktiga för att minimera mikroplast och utlakning av metaller. Ett annat sätt är att redan vid upphandling välja andra lösningar och system med material med minimala skadliga ämnen. Genom att samarbeta över gränserna mellan anläggningsägare och miljöskyddsenehet/tillsynsmyndighet inom kommunerna så kan lösningar komma till stånd åtgärder vidtas istället för att vite eller förbud att beträda anläggningen utföras. Ta del av hela inspelningen av webbinariumet här.
Agendan:
- Introduktion av BeKoGR. Presentation här
- Maria Oldén och Elisabeth Österwall från Naturvårdsverket presenterar lagstiftning och vägledningen om konstgräsplaner. Presentation här
- Miljöinspektör Carolina Östberg presenterar tillsynsprocessen i Järfälla kommun fram till vite. Presentation här
- Magnus Strand från Växjö Kommun presenterar deras tillsynsprocess och arbete. Presentation här
- Johan Blom från Lunds kommun presenterar verktyget Tillsyn av konstgräsplaner som är framtaget av Miljösamverkan Skåne. Presentation här